Христо Гелов  - инсталации "Разкази" и "Съзвездни букви"

 

От 19 април до 19 май 2018 година в Регионалния исторически музей – София гостува българският визуален артист, живеещ от години в Мадрид, ХРИСТО ГЕЛОВ. Той ще представи интерактивната звукова инсталация „Разкази“ и видео инсталацията „Съзвездни букви“ – пряко кореспондиращи като концепции с темите за връзката между традициите и паметта, съхранението на идентичността, силата на буквите,знаците, звуковата и цветова символика. Гостите на Регионалния исторически музей – София ще могат да съпреживеят оригиналните инсталации на Гелов, докосвайки се до съвременно българско изкуство от чужбина.

 

Проектът се осъществява от сдружение „Толкова близо, толкова далече“ в партньорство с Регионален исторически музей – София и Държавна агенция за българите в чужбина. Основен партньор на събитието е Аурубис България, които подкрепят популяризирането на съвременното изкуство у нас и в чужбина. Събитието е свързано с Българското председателство на Съвета на ЕС.

Сдружение „Толкова близо, толкова далече“ през последните години реализира мащабни творчески проекти – международни и национални изложби, резидентски програми, дискусии в областта на културните политики, които целят, най-общо, да популяризират съвременното българско изукство в чужбина, да споделят практики и опит, и да завръщат „у дома“ български творци, живеещи в чужбина.

 

За Христо Гелов:

 

Художствената дейност на мултидисциплинарния артист Христо Гелов се развива в областта на аудиовизуалните медии и градското пространство и има за цел да "хуманизира" нашата околна среда в града и да предложи на хората, които я обитават, алтернативни артистични гледни точки.Неговите творби в градското пространство допринасят за нов начин на разбиране и съзерцаване на съвременното изкуство, предоставяйки широка рамка за обогатяване на артистичния език и включвайки гражданите в една завладяваща среща, която генерира нови градски преживявания.
Авторът е социално ангажиран с обогатяването на градското пространство с нова, по-човешка, по-динамична, по-модерна и по-културна среда.
Той използва широка гама от визуални комуникационни техники като: временни ефимерни акции, интервенции в градското пространство, видео мапинг, кинетични инсталации и др. Днес, чрез изкуството трябва да се намесим в градското развитие, за да преоткрием публичното пространство и да му дадемпоне една малка частица визуална или концептуална поезия.“ – казва Христо Гелов